Venter du trillinger eller flere?

Foto: Lisa Rostoen, Fotografix Studios

Foto: Lisa Rostoen, Fotografix Studios

De fleste vet svært tidlig at de er gravide med trillinger eller firlinger. I tillegg til et følelsesmessig sjokk kommer også mange bekymringer. Går dette bra? Hvordan skal vi klare det praktiske? Hva med leiligheten eller huset? Bilen? Eventuelle søsken? Økonomien vår? Klarer vi å ta oss av, og gi nok oppmerksomhet, til tre på én gang? Alt dette er det viktig å tenke igjennom, få informasjon fra andre om og snakke om dere imellom. Du skal gjennomgå et svangerskap som bare få andre har erfaring fra. Glem alle bøker om graviditet og fødsel – de gjelder ikke for deg, likevel. Du kan være ganske sikker på at barna blir født premature (før uke 37). I de aller fleste tilfeller skjer fødselen ved et planlagt keisersnitt i uke 35, altså 5 uker før fullgått svangerskap, men mange føder også tidligere enn dette.


Bekymringene

Mange trillinggravide lurer på om det finnes oversikt over hvor mange av trillingsvangerskapene som "ender galt". Det har vi med vilje ikke lagt energi ned i å finne ut. Det vi vet, er at et trillingsvangerskap er et "høyrisikosvangerskap", og at alle som er gravide med flere enn to, må være ekstra forsiktige. Vårt råd er at du tar hensyn til deg selv og barna du bærer, men legg bekymringene til side! Følg de rådene du får av legen, så vet du at du har gjort det du kan for at barna dine skal fødes sunne og friske. Og husk – det går helst bra.

Sykmelding og hvile

De aller fleste er sykmeldt gjennom større eller mindre deler av graviditeten selv om det ikke er direkte komplikasjoner i svangerskapet. Det er heller ikke uvanlig å bli lagt inn til avlastning på sykehus rundt uke 20. Det er likevel ikke samme automatikk i dette som det var tidligere. Så lenge hyppige kontroller viser at det går bra med deg og barna, er legene åpne for at du kan fortsette hverdagslivet i den grad dere sammen finner ut at ikke er for belastende. Og hva som er et passende aktivitetsnivå varierer fra svangerskap til svangerskap.

Informasjon om sykepenger vs. svangerskapspenger finner du under informasjon om svangerskapet.

 

Hva trenger vi å skaffe før fødselen?

Mange gravide anskaffer det meste av utstyret før barnet blir født. For oss flerlinggravide anbefaler vi å vente til etter fødselen har skjedd  med mange anskaffelser – da vet dere at dette gikk bra og hvilke behov barna har. De aller fleste trillinger ligger noen uker på en nyfødtavdeling, og dere får god nok tid til å skaffe bilseter, klær og annet utstyr som dere trenger i starten. Helt i starten vil dere heller ikke ha behov for 3 av alt, da babyene gjerne kan dele, slik som tvillinger. Men en stelleplass med alt tilbehør er gjerne greit å ha på plass før fødselen, og kanskje holder det å montere en eller to sprinkelsenger, nyfødte trillinger er små, og kan ofte sove sammen til å begynne med.  Snakk med andre trillingforeldre eller ta kontakt  med oss. 

Kanskje hjelper det å lese om andres erfaringer med trillinger, vi har spurt to erfarne trillingmødre om å dele sine erfaringer med oss, du kan lese hele saken HER.

 

Flerlinger

Flerlinger kan være trillinger som består av tre babyer; firlinger  som er fire babyer; femlinger som er fem babyer; sekslinger, som er seks babyer; eller syvlinger som er syv babyer. Disse blir alle referert til som flerlinger.

Flerlinger kan alle være fleregget (slik som toeggede tvillinger) eller eneggede eller en hvilken som helst kombinasjon
av fleregget og enegget (f.eks. et kan ett sett med trillinger bestå av et sett eneggede tvillinger og en toegget trilling).

 

Ikke medlem?
E
t medlemsskap i Tvillingforeningen gir deg tilgang på relevante kurs, veiledning og nettverk med  andre flerlingforeldre å dele erfaringer med.
Meld deg inn her! 

.